Vervaardiging van medische toestellen

De vervaardiging van medische toestellen vindt plaats in steriele ruimtes met strikte vereisten qua atmosferische controle. Afhankelijk van de productieprocessen is het mogelijk dat de standaard verwarming, ventilatie en airconditioning installaties deze precieze condities, die nodig zijn om een product ontwerp in een effectieve productie om te zetten, niet kunnen leveren.

Aire Fresh Systems heeft uitgebreide ervaring met het controleren van de vochtigheid en de temperatuur in dit type steriele productieruimtes. Door verschillende omgevingscondities te onderzoeken en hen vervolgens aan te houden op de optimale niveaus gedurende de productie, helpen wij de fabrikanten van medische toestellen om het productrendement te verhogen voor producten zoals stents, hechtingen, bloed glucose-sensoren en medische kledij.

Vochtigheid wordt gecontroleerd in deze omgevingen omwille van verschillende redenen. Het kan zijn omwille van het feit dat de vervaardigde materialen vochtgevoelig zijn en dat enige verandering aan de vocht-inhoud de compositie er van ingrijpend verandert.

Bevochtigers kunnen ook gebruikt worden om statische elektriciteit te elimineren in de productieomgevingen van medische toestellen. Door een vochtigheid te onderhouden op 55% relatieve vochtigheid (%rH) wordt statische electriciteit natuurlijk afgevoerd en zal het geen vonk veroorzaken, noch zal het er voor zorgen dat voorwerpen tot elkaar aangetrokken worden. Dit vochtigheidsniveau helpt eveneens om stof en stofdeeltjes in de lucht te verminderen.

Bevochtiging kan ook als katalysator gebruikt worden. Ethyleenoxide bijvoorbeeld kan als ontsmettingsmiddel gebruikt worden, doch het wordt enkel actief bij 70%rH of daar boven.

Aire Fresh Systems biedt een gamma bevochtigers aan die geschikt zijn voor steriele omgevingen. De Neptronic SKE weerstands stoombevochtiger, gevoed met RO water, kan ±1%rH leveren.