Medische centra

Ziekenhuizen, klinieken, woonzorgcentra, laboratoria.

Hoofdpijn, pijnlijke ogen en keel, verstopte neus, huidproblemen en een verhoogde vatbaarheid voor verkoudheden zijn symptomen van een droge lucht. Droge lucht onttrekt vocht vanuit alle mogelijke bronnen in de kamer, inclusief de membramen in de neus en de keel, die ontworpen zijn om ons tegen infecties te beschermen. Vocht zal ook onttrokken worden aan elk blootgesteld lichaamsweefsel tijdens operaties. Dit veroorzaakt voortijdig opdrogen en de aanmaak van een korst.

Het effect van elektrostatische ontladingen, welke ontstaan door een relatieve vochtigheid beneden de 45%, dienen in een operatiekamer of behandelkamers vermeden te worden. Omdat deze schokken potentieel schadelijk zijn en gevaarlijke gevolgen kennen tijdens de operatie.

Eveneens dient er de nodige aandacht geschonken te worden aan de preventie van elektrostatische vonken in relatie tot de ontvlambare anestetische gassen.

Er zijn in feite heel veel ruimtes in een ziekenhuis die baat hebben bij een juiste luchtvochtigheid.

Vochtigheidskwesties in ziekenhuizen

Door het onderhouden van een vochtigheid tussen 50-60%rH wordt het uitdrogen van lichaamsweefsel teniet gedaan en de opbouw van statische elektriciteit geëlimineerd.

De vochtigheidsniveau`s in kraam - en verloskundige afdelingen zouden altijd op peil gehouden moeten worden aangezien baby`s in het bijzonder, gevoelig zijn voor droge lucht. Tevens heeft een lage relatieve vochtigheid een negatief effect op de conditie van patiënten met ademhalingsproblemen.

Om de relatieve vochtigheid op een gewenst niveau te houden is het noodzakelijk om kunstmatig water toe te voegen aan de lucht door gebruik te makend van een bevochtiger, die gekoppeld is aan de luchtbehandeling of airconditioning van het ziekenhuis of gebouw. Een mobiele of aan de muur bevestigde bevochtiger in het ziekenhuis is een alternatief.

Stoombevochtiging is heel populair in ziekenhuizen aangezien de geleverde vochtigheid 100% steriel is. Deze wordt deze met name gebruikt voor IC en operatiekamers. Stoom wordt toegepast omdat er vaak een centrale stoomketel aanwezig is voor sterilisatie doeleinden.

Overige afdelingen kunnen volstaan met moderne energiezuinige bevochtigingen, zoals hogedruk water verneveling, verdampingsbevochtiging of ultrasone bevochtigers.

Aire Fresh Systems biedt energiezuinige bevochtigers aan die voldoen aan de eisen zoals ISSO 55.3, VDI 6022 en NEN2010.

Een juiste waterbehandeling garandeert dat er geen microbiologische risico`s zijn bij gebruik van deze bevochtigers. Daarnaast hebben alle energiezuinige systemen een waterafvoer en spoelfunctie wanneer deze niet in gebruik zijn, zodat aan de richtlijn legionellapreventie voldaan wordt.

Met meer dan 20 jaar ervaring in de bevochtiging industrie, hebben wij de juiste oplossing voor U.