Koelruimtes

Toonbanken, klimaatcellen, ulo opslagruimtes, rijpcellen, distributie en sorteer centra van verse producten.

Voordelen:

  • Verlengde levensduur van het product
  • Hogere aantrekkelijkheid van het product
  • Verminderd gewichtsverlies

Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht, Daardoor condenseert het vocht tijdens het koelen en zet zich af op de koude oppervlaktes.

Om de temperatuur in een koeling op de gewenste temperatuur te houden zijn er koelacties nodig met een lagere temperatuur. Deze koudere lucht bevat minder vocht en dit leidt tot een lagere relatieve vochtigheid in de koeling..

Dit kan leiden tot een gewichtsverlies van het product tot 20% indien de lucht niet bevochtigd wordt. Dit resulteert in een minder aantrekkelijk product met een beperkte levensduur en uiteindelijk winstderving.

Rondom elk product is er een laagje lucht (2 mm) dat qua temperatuur en vochtigheid in evenwicht is met het de inhoud van het product. Wanneer de koude lucht van de koelinstallatie rondom het product stroomt, verbreekt dit het omgevingslaagje, waardoor vocht aan het product wordt onttrokken. Daarom is gecontroleerde bevochtiging van deze lucht essentieel om dit proces van verdamping te stoppen of te sterk te verminderen.

Een gesloten controleerde keten van opslag, rijping, distributie en verkoopruimtes heeft het beste effect op de kwaliteit van de producten en daarbij draagt het bij aan een gezond imago en kostenbesparing.

De positionering van de bevochtigers en de verdeling van het vocht door de hele ruimte is kritiek voor het succes. Het haalt weinig uit om een grote hoeveelheid vocht in één ruimte te brengen en te hopen dat dit verdeeld zal worden doorheen de ruimte. Er zijn vele uitbaters van koelruimtes die schade hebben geleden door verkeerd ontworpen bevochtigingsystemen. Het is belangrijk om de bevochtigers en de verdeling optimaal te laten verlopen zodat de hele ruimte bevochtigd wordt.

Aire Fresh Systems heeft ruime ervaring in dit complexe toepassingsgebied.