Voedselbereiding

Er bestaan vele verschillende toepassingen voor bevochtigers in de voedingsindustrie. Hier zijn slechts enkele van de vele bevochtigs(controle) projecten die Aire Fresh Systems ondernam voor voedingsmiddelen industrie.

Brood voorbakovens - brood voorbak-ovens dienen op 75% relatieve vochtigheid (%rH) onderhouden te worden om te vermijden dat het brood aan de oppervlakte uitdroogt tijdens het voorbak proces.Indien het uitdroogt zal er een korst ontstaan die zal open breken wanneer het brood uitzet. Dit schaadt de smaak en het vorm van het product.

Koekjes - teneinde een licht en luchtig wafeltje te produceren, worden bevochtigers gebruikt om de lucht op 75%rH te houden zodat het wafeltje kan rijzen zonder uit te drogen.

Kaas ruimtes - de relatieve vochtigheid in koude kaas opslagruimtes dient op 95%rH gehouden te worden. Hiermee wordt korstvorming vermeden op de kaas die tijdens het rijpingsproces open kan barsten.

Chips - door het handhaven van 4°C en 95%rH met een strikte controle over CO2 en lichtniveau’s worden de aardappelen tot 9 maanden lang vers gehouden in de tussen opslagruimtes. De tussen opslagruimte is een ruimte die gebruikt wordt om zonder onderbreking aardappel chips te produceren.

Gerookte worsten - het rookproces dient te gebeuren in een klimaatruimte waarin een relatieve vochtigheid heerst van 75-80% teneinde uitdroging van worsten te voorkomen.

Theezakjes – een constante relatieve vochtigheid garandeert dat elk zakje hetzelfde gewicht behoud vanaf het moment van vullen tot verpakking. Het wordt eveneens gebruikt om de statische elektriciteit te controleren zodat de thee ononderbroken langs de vullers in de zakjes loopt.

Rijping van fruit - exotisch fruit, zoals bananen, mango`s, avocado’s en ananassen dienen te rijpen in ruimtes met een relatieve vochtigheid van 75-90% om te vermijden dat het fruit openbarst tijdens het rijpingsproces.
In vele van de hierboven vermelde toepassingen worden bevochtigers gebruikt om te vermijden dat er gewichtsverlies en kwaliteitsverlies optreedt van het product.

Het adiabatische koeleffect kan ook de temperatuur verminderen, hetgeen een gunstig neveneffect heeft.